15 Ocak 2011 Cumartesi

MEHMET AKSOY BERLİN'DEYDİ...


AKSOY BERLİN'DEYDİ..
.
Erdoğan'ın heykeli için ucube tanımlaması yaptığı heykeltraş Mehmet Aksoy Berlin'de konuşma yaptı. Berlin Güzel Sanatlar Akademisi mezunu ünlü heykeltraş heykelin üç yıldır yapım aşamasında olduğuna dikkat çekip, inşaat izni alınan eserin bitmesine az bir süre kala yaşanan olaylara anlam vermekte zorlandığını dile getirdi. Heykelin yerleştirildiği yeri, çevrenin konumuna uygun bir şekilde düşünülmüş olduğunu vurgulayan Aksoy, heykelin altında eski bir silah deposu olduğunu belirtti.


SAVAŞIN BÖLDÜĞÜ BEDEN...
Çalışmasında savaş ile ikiye bölünmüş tek bir insan bedeni bulunduğunu dile getiren Aksoy, figürün ellerinin henüz monte edilmediğini kaydederek alt bölümünde de yaklaşık 36 metrelik, labirente benzeyen bir göz figürü tasarladığını söyledi. Sanatın özgürlük anlamına geldiğini belirten Aksoy, Türkiye'de heykellere bakış konusunda bir eğitim eksikliği bulunduğunu ifade ederek, sanat eserlerine bilgisizce saldırılmasının cumhuriyetin kazanımlarına da aykırı olduğunu söyledi.
MEÇHUL ASKER
Aksoy'un iki Almanya'nın birleşimini simgeleyen "Meçhul Asker" adlı ödüllü çalışması da ülkede olay olmuş Potsdam'daki son yerine dikilene kadar pek çok kez yer değiştirmişti. Bir belediye başkanının "Böyle heykelin içine tükürürüm!" diyerek hakaret ettiği Ankara'daki heykel de yine Mehmet Aksoy imzasını taşıyor.




Hayati Boyacıoğlu

Hiç yorum yok: